tgrthaber.com‘dan Zehra Maslak‘ın özel haberi.. @tukonfed Başkan V. @avibrahimgullu, özel yurt fiyatlarına yapılan fahiş zamları tgrthaber.com‘un özel haber şefi Zehra Maslak‘a değerlendirdi.
Güllü, “Binlerce öğrenci yüksek kira ve yurt yetersizliği nedeniyle barınma sorunu yaşıyor. Üniversite okuyan ve yeni kayıt yaptıracak öğrenciler için barınma sorunu her geçen gün büyüyor. Barınma Fiyatların aşırı yükselmesinden kaynaklı olarak kayıt yaptıramayan yada yatıramayan, eğitimine devam edemeyen birçok öğrenci var. Özel yurt ücretleri öğrenci yakınları için katlanabilir olmaktan çıktı” dedi.
09.09.2022 Resmî Gazete Sayısı: 31948 yayınlanan Yükseköğrenim Özel Barınma Hizmetleri Yönetmeliğine göre; 37 maddesinde Ücretler ve yükümlülükler düzenlenmiştir.”
2023 yılındaki zam oranlarına değinen Güllü, yıllar içinde öğrenciler için en önemli konu olan barınmadaki büyük sorunlara değindi:
“Geçtiğimiz yıl özel yurtlarda belirlenen başlangıç fiyatları belirlenirken o fiyatını belirlemiş olan bir eğitim kurumu bu sene devletin yetkili kurumu enflasyon artışını örneğin %57 olarak belirlediği halde bunu neden %100, %150 ya da %200 yaptığını kanıtlamak zorundadır. Çünkü gerek özel yurtlar ticari amaçlı hareket edemezler. Bunlar kamusal hizmet sunmaktadırlar. Bu nedenle bu artışlar kanıtlamadığı takdirde yargı fazladan alınan ücretin iadesine karar verebilecektir. Bu noktada bir Üniversite TÜİK’in açıkladığı enflasyonun üzerinde fiyat artışı yapıyorsa bu durumu Gençlik ve Spor Bakanlığına iletmek de fayda var.
Sözleşmede bu konuda bir ifade bulunmuyorsa o takdirde de neden enflasyonun üzerinde artış uygulandığı kanıtlayamadığı takdirde, yurt yönetimi enflasyon üzerindeki farkı ödemek zorunda kalacaktır, Şöyle ki öğrenci enflasyon oranın üzerinde zam yapıldıysa veya sözleşmede yazan oran daha düşük olduğu halde bunun üzerinde artış yapıldıysa, yurt yönetiminin yazılı olarak (e-posta gibi) bildirimde bulunup itirazını iletmelidir. Makul bir açıklama gelmediği takdirde Gençlik ve Spor Bakanlığına şikâyet dilekçesinin yanı sıra 104 bin liraya kadar olan farklarla ilgili uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetlerine internet üzerinden hiçbir ücret ödemeden başvurarak enflasyon farkını isteyebilirler.”
Özel Yurt Fiyatları Nasıl Belirleniyor?
Kanunda yer alan yönetmelikteki maddeler;
MADDE 37 (3)
Kurumlar, bir sonraki öğretim yılında uygulayacakları aylık barınma hizmeti ücretini, her yıl temmuz ayı sonuna kadar belirleyerek il müdürlüğüne bildirir. Barınma hizmeti ücretine yapılacak en yüksek zam oranı, bir önceki öğretim yılında il müdürlüğüne bildirilen ücrete temmuz ayında açıklanmış olan on iki aylık ortalama “(Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi + Tüketici Fiyat Endeksi) / 2” oranına beş puan daha eklendiğinde bulunan orandan daha fazla olamaz.
Bir yanıt bırakın