Özel Okul Yemekhane Tarifesi Aç Bıraktı! Okullar Ticarethaneye Dönüştü

Özel okullarda yeni eğitim yılında çocuklar okul sıralarındaki yerini alırken, veliler öğrencinin boyundan daha uzun faturalarla baş başa kaldı. 2024-2025 eğitim-öğretim yılında özel okulların yemekhane ücretlerinde hakkında konuşan Veli-Der Antalya Şube Başkanı Tülin Koç, ¨Ticarethane gibi çalışıyorlar¨ dedi.

@AkdenizGercek gazetesinde yer alan haberde;
Yeni eğitim-öğretim yılı başlamadan önce Antalya’da bir özel okulun velilere kestiği 42 bin 488 TL tutarındaki kırtasiye faturası henüz gündemdeyken şimdi de yemekhane fiyatları gündem oldu. Bir veli bu sene 3’üncü sınıfa geçen çocuğu için özel okulun yıllık yemek ücretini Akdeniz Gerçek Whatsapp ihbarımızda paylaştı. 2’nci sınıftayken çocuğunun yıllık yemek ücreti 38 bin 500 TL iken, 3’üncü sınıfa geçtiğinde yıllık yemek ücreti üç katına çıkarılarak 96 bin 250 TL’ye yükseltilmesi şok etti. Yıllık eğitim, etüt ve yemekhane ücreti için geçtiğimiz sene 148 bin TL fatura kesilirken, 3’ncü sınıf için 276 bin TL para alınmasına yönelik konuşan Veli-Der Antalya Şube Başkanı Tülin Koç, söz konusu fahiş fiyatlara karşı, ¨Özel okullar sadece eğitim hizmeti verip bunun bedelini almıyorlar. Ticarethane gibi çalışıyorlar¨ diyerek tepki gösterdi.
TÜRK-İŞ Araştırmasının 2024 Ocak ayı sonucuna göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 15 bin 48, yıllık 180 bin 576 TL olarak hesaplanmıştı. Özel okullarda ise 3’üncü sınıfa giden bir öğrencinin ise sadece yıllık yemek ücreti 96 bin 250 TL olması, 4 kişilik bir ailenin yıllık mutfak masrafıyla yarışır noktaya geldi. Özel okullarda fahiş fiyat politikası olmasına yönelik konuşan Tülin Koç, ¨Biz kamusal eğitimle ilgili sorunları dile getiriyoruz. Hükümeti de bu anlamda da göreve çağırıyoruz. Maalesef bu eğitim sisteminde çocuklarını korumak için biraz da devletin teşvikiyle velilerimiz özel okullara yönlendirildi. Müfredattan tutun okullardaki cemaat örgütlenmeleri birçok velimizi ürküttü. Bundan dolayı daha iyi eğitim alma ve çocukları bu tür şeylerden koruma amaçlı veliler özel okulları tercih etti¨ dedi.
BAKANLIK HAREKETE GEÇMELİ
Cumhuriyet tarihinde en fazla özelleşmenin eğitim alanında yaşandığını ve günümüzde özel okul sayılarının devlet okullarıyla yarıştığını söyleyen Tülin Koç, ¨Biz özel okuldaki velilerimize, ¨Tercihiniz özel okuldan yana yapıyorsunuz ama sözleşmenizi dikkatli okuyun. Siz de taleplerinizi dile getirin¨ şeklinde uyarılar yapıyoruz. Bir fiyat belirlemişler. Bu noktada velilerimizin itiraz etmesi gerekiyor. Bunu okul yönetimine değil Milli Eğitim Bakanlığı’na ve Tüketici Mahkemelerine iletmeleri lazım. Çünkü dudakları uçuklatan bir zamlar var. okul öncesi aylık 30 bin TL isteyenler var. Bunun başka giderleri de mevcut. Böyle bir şeyin kabul edilmemesi lazım. Bununla ilgili bakanlığın acilen harekete geçmesi gerekiyor¨ ifadelerini kullandı.
EĞİTİM METAYA DÖNÜŞTÜ
Özel okulların sadece verdiği eğitim hizmetin bedelini almadığını kaydeden Tülin Koç, eğitim yuvasının ticarethanelere dönüştürüldüğünü söyledi. Kırtasiyesinden, yemeğine servisine kadar her şeyi kâr marjına ve artık eğitimi alınıp satılan bir metaya dönüştüğünü söyleyen Tülin Koç, bu sisteme dur denilmesi gerektiğini ifade etti. Özel okul velilerine seslenen Tülin Koç, ¨Velilerimiz kendilerine kesilen yüksek rakamlı faturalara itiraz etsin. Velinin alacağı şeyi okullar belirleyemez. Yemekhaneyi zorunlu kılması bile doğru değil. Buna yönelik şikayet alıyoruz. Çocuk ya yemeği beğenmiyor ya da farklı nedenden ötürü yemekhaneden yemek istemediğinde iptal etmek isteyen velilerimiz oluyor. Özel okul bu talebi reddediyor ve rapor istiyor. Olamaz bu. Velilerimiz bu durumda tüketici mahkemelerine başvursun. Bunun sonu ucu bucağı yok. Sessiz kalındıkça artarak devam eder. Şu an bile altından kalkılamayacak bir boyuta gelmiştir. Bunun artık bir yasal düzenlemeyle belirlenmesi gerekiyor. Veli çocuğunu özel okulda okutmak istiyorsa bunun serbest piyasayla yönetilmemesi lazım¨ şeklinde sözlerini noktaladı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*