Veliler Fahiş Rakama Tepkili, Böyle Bağış Olur mu?

Okulların açılmasına günler kala, velilerin gündemi kayıt paraları. Bakanlık, kayıt parası ve bağış adı altında ödeme yapmayın diyor. Bazı okullar ikametgah değiştirince ödeme isterken, bazıları A4 kağıt, temizlik malzemesi isteyebiliyor. Bazı okullar da bu parayı yıl içinde aidat olarak topluyor.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla yayımlanan genelgeye göre, 2024-2025 eğitim öğretim yılında kayıt parası ya da başka bir isim adı altında zorunlu bir ücret alınması yasaklandı. Konuyla ilgili velilerin şikayeti olması durumunda da konu valilikler tarafından incelenecek. Yasak olmasına rağmen çoğu okul ‘bağış’ adı altında velilerden ödeme talep etmeye başladı. Ödeme öğrencinin adresi tutması durumunda da talep edilince veliler isyan etti.

@tukonfed Başkan V. @avibrahimgullu kayıt parasını @HaberGlobal‘den @sibelglrsylr‘e değerlendirdi. İşte detaylar.
KAYIT PARASI YASAL MI?
Velilerin ödemelerinin Okul Aile Birlikleri tarafından yıl boyu ihtiyaçlar için kullanıldığı bilgisi verilse de yönetmeliğin 13. maddesine göre bağışlar kişisel iradeye bağlı olarak makbuz karşılığı kabul edilebiliyor. İstanbul’da astronomik kayıt ücretleri istenmeye başladı.
Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, bazı okulların kırtasiye yardımı isterken bazılarının da açıkça para istediklerini belirterek, “Eğitim hakkı engellenemez bu suçtur. Bu durumda MEB’e şikâyet edilmeli ayrıca ilgililer hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmalıdır. Bakanlık da kayıt parası alan ya da okul aile birliklerine bağış yapmadan kayıt yaptırmayan yetkilileri derhal görevden almalı ve görevi kötüye kullanmaktan suç duyurusunda bulunmalıdır” dedi.
KAYIT ÜCRETLERİ
Bazı ilçelerin devlet okulu fiyatları ise şöyle:
İstanbul’un çeşitli ilçelerindeki okul kayıt ücretleri şöyle:
Bayrampaşa: Ortaokul için 60 bin TL ve bin 500 TL’de kırtasiye ücreti
Beylikdüzü: Ortaokul için 35 bin TL, 3 top A4 kağıt, 1 kutu tahta kalemi, 3 tahta silgisi
Güngören: İlkokul için 40 bin TL Kağıthane: Ortaokul İngilizce sınıfı için 15 bin TL
Küçükçekmece: İlkokul için 2 bin TL ve A4 kağıdı
Esenyurt: İlkokul için 20 bin TL
Veliler dönem içinde aidat istenmesinden de şikayetçi.
Anaokullarında ise kayıt ücretleri neredeyse 2 kat daha yüksek. Bahçelievler’de bulunan özel bir anaokulunda bir veli 175 bin TL ödeme yaparken, bu rakama yemek ücreti dahilken servis ücreti ise dahil değil. İsmini vermek istemeyen veli bu fiyatın başlangıç rakamı olduğu bilgisini de paylaştı.
AİDAT ÖDEMELERİ İSTENİYOR
Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Kadem Özbay, veliler için çocuk okutmanın ciddi bir maliyet haline geldiğini belirterek, okullara yeteri kadar bütçe ayrılmadığını belirtti. Özbay, “Okul yöneticilerinin velilerden para almak için yeni yöntemler keşfettiğini görüyoruz. Bunlar arasında kayıt paraları genelde bağış adı altında okul aile birliği hesaplarına yatırtılıyor. Okul aile birliği hesabı dışında servis, market, temizlik ürünleri mağazası gibi yerlerin hesaplarına yatırmaları isteniyor. çeşitli mağaza ve marketler aracılığı ile kredi kartı ile ödeme alınıyor. Birçok okulda eğitim dönemi başlarken alınmayan kayıt parası, dönem başladıktan sonra aidat adı altında da alınabiliyor” diye konuştu. Okulların giyim mağazalarıyla anlaşmalar yaptığını ve velileri oraya yönlendirdikleri bilgisini de paylaşan Özbay, “Orada da bir kar konuluyor ama burada okul, yönetici ve öğretmenlerini tek başına sorumlu tutmak doğru olmaz” diyerek, değerlendirmesini noktaladı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*